Dnešní akce zájezdů

Vyberte si zájezd s výraznou slevou:

od 6 420 Kč

TURECKO - Last Minute

od 16 120 Kč

KAPVERDY - Last Minute

od 9 900 Kč

KYPR - Last Minute

od 29 230 Kč

MALEDIVY - Last Minute

Maledivy letecky

Maledivy hotel

Země:

Maledivy

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 31 070 Kč

Turecko letecky

Turecko Hotel

Země:

Turecko

Délka:

od 5 dní

Cena:

od 8 520 Kč

Kypr letecky

Kypr Hotel

Země:

Kypr

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 12 490 Kč

Kapverdy letecky

Kapverdské ostrovy

Země:

Kapverdské o.

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 18 690 Kč

Italská kuchyně - Jídla, pokrmy, vína, zmrzliny, dezerty

Italská kuchyně

Italské speciality, příchuti a celkově italskou kuchyni si oblíbí každý, kdo ji ochutná. Typické pro Italy jsou pokrmy z ryb a masa, zelenina, nádivky, ovocné dezerty a také upravené těstoviny. Jako je to i v Americe, Italové také za své hlavní denní jídlo považují večeři, která obsahuje několik chodů. Není snad člověka, kdo by si jako Ital nechtěl žít.

Hlavní jídlo většinou začíná polévkou a následuje předkrm z různých druhů těstovin. Předkrmy mohou být teplé či studené, sladké či slané. V italských domácnostech se také setkáte s předkrmem zvaným Bruschetta, což je topinka s česnekem a potřená i olivovým olejem. Dále jistě ochutnejte jako předkrm Suppli, což jsou smažené rýžové kuličky plněné mozarellou, nebo Fiori di zucca e carciofi fritti, což je cuketa v těstíčku a smažené artyčoky. Jako hlavní chod se podává specialita z masa či ryby. Určitě stojí za zmínku smažené řezy z tresky nesoucí italský název Filetti di baccala, či telecí s parmskou šunkou a šalvějí se označuje Saltimbocca alla Romana.

Typické jsou nejen v restauracích těstoviny, které jsou čerstvé, a u nás se s nimi můžete setkat v obchodech. Každý si jistě pod pojmem Itálie představí pizzu. Pizza se jí zejména na jihu Itálie a nejvíce pizzerií se nachází v Al forno. V malých pekárnách, kde si můžete vystát řadu na čerstvou pochoutku, se najíte levně a pravé italské pizzy. Většinou ji zdobí lilek, cukety, houby a loupaná rajčata, popřípadě i olivy a šunka. U nás je známá pizza Margherita a málokdo ví, že toto jídlo pochází z chudých oblastí v Neapoli.

Italové nejsou zvyklí konzumovat během dne chleba, protože jej užívají pouze jako přílohu. Ke snídani si dávají bílé čerstvé pečivo, které brzy ztvrdne, proto jej nekupují do zásob. Z bílého pečiva jsou oblíbené cornetti, což jsou máslové rohlíky s čokoládovou, vanilkovou nebo s marmeládovou náplní. Tyto cornetti jsou pečeny i u nás, ale jejich chuť je nesrovnatelná s pravými italskými.

Nejoblíbenějším italským alkoholickým nápojem je víno, které je pro tento stát typické již více jak dva tisíce let. Oblíbenost bílého a červeného vína je vyrovnaná. Mezi kvalitní bílá vína patří Frascati, Castelli Romani, Colli Albani a Velletri. Můžete se ale setkat s více druhy. Naopak červená oblíbená vína jsou Barolo, Dolcetto, Rosso di Montalcino a Montepulciano. V České republice známe zejména víno Lambrusco, jehož původ země je Itálie. Vína se většinou podávají k obědu nebo večeři a také musíte počítat s tím, že čím kvalitnější víno, tím vyšší cena.

Jestliže však nejste příznivci vína, můžete ochutnat jiné italské aperitivy. Po celém světě je známé Martini nebo Campari. Jako v každé zemi se zde setkáte i s pivem. Měli bychom zmínit i citronový likér Limoncello nebo digestivy Amaro Lucano. Pokud se budete nacházet v horských oblastech, jistě ochutnáte silné Bombardino, jenž se podobá našemu vaječnému likéru. Bombardino je podáváno teplé a zdobí jej šlehačka. Opomenout bychom neměli pálenku z vína Grappu nebo likér z Kalábrie Ligurzia, jehož chuť je lékořicová. Mimo tyto italské speciality zde seženete i běžné alkoholické nápoje, jako jsou u nás. Italové si nedokážou představit jeden den bez kávy, která se pije většinou s mlékem a je velmi sladká. Italští obyvatelé dokážou vypit i několik šálků silné kávy během dne. Velikost šálku kávy se rozděluje na piccolo a stretto. Méně silná káva je Caffe Latte, která je podávaná ve sklenici s mlékem. Výbornou chuť má i Caffe Coretto a také světoznámé Cappucino.

Užít si můžete i sladkostí a zmrzlin, kterých je hned několik druhů. Čokoládová zmrzlina je skutečně ta pravá čokoládová. Italské zákusky a zmrzliny jsou oproti českým rozhodně sladší a chutnější. Jedním z nejúžasnějších moučníků na celém světě je tiramisu, které pochází z Toskánska.

Tak neváhejte a zavítejte do krajů, které vám nabídnou neodolatelné speciality.

(2010 - 2024)