Dnešní akce zájezdů

Vyberte si zájezd s výraznou slevou:

od 6 420 Kč

TURECKO - Last Minute

od 16 120 Kč

KAPVERDY - Last Minute

od 9 900 Kč

KYPR - Last Minute

od 29 230 Kč

MALEDIVY - Last Minute

Maledivy letecky

Maledivy hotel

Země:

Maledivy

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 31 070 Kč

Turecko letecky

Turecko Hotel

Země:

Turecko

Délka:

od 5 dní

Cena:

od 8 520 Kč

Kypr letecky

Kypr Hotel

Země:

Kypr

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 12 490 Kč

Kapverdy letecky

Kapverdské ostrovy

Země:

Kapverdské o.

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 18 690 Kč

Národní parky v Itálii - Gran Paradiso, Pollino, Cilento, Stelvio, Val Grande

Itálie se může pochlubit 24 národními parky: Abruzzo, Alta Murgia, Appennino Tosco-Emiliano, Arcipelago della Maddalena, Arcipelago Toscano, Asinara, Aspromonte, Cilento e Vallo di Diano, Circeo, Dolomiti Bellunesi, Cinque Terre, Foreste Casentinesi Monte Falterona a Campigna, Gargano, Gennargentu, Gran Paradiso, Gran Sasso e Monti della Laga, Majella, Monti Sibillini, Pollino, Sila, Stelvio, Val Grande, Vesuvius, Val d´Agri. Jde o oblasti hor, lesů, mořského pobřeží a dalších různých typů krajin, vegetačních a klimatických zón s chráněnou faunou a florou. V součtu tvoří 5% území Itálie, což je přibližně 15 000 km2.

Gran Paradiso

Je nejstarším Národním parkem. Byl jím vyhlášen již v roce 1922. Nachází se poblíž Turína na území Alp. Jeho rozloha činí 730 km2. Spadá do regionu Aosta a Piemont, na západě se spojuje s francouzským Národním parkem Vanoise. Počátky Národního parku Gran Paradiso začínají v roce 1851, kdy byla oblast důležitou loveckou rezervací a později soukromou rezervací královské rodiny. V 19. století si král Viktor Emanuel II. všiml ohroženého stavu kozorožců a zakázal jejich lov. V roce 1919 poté Gran Paradiso přešlo do vlastnictví státu a v roce 1922 již byl vyhlášen Národním parkem. Nyní již ukrývá více jak 4 000 kozorožců, 3 500 kamzíků a další vzácné živočichy a rostliny. Gran Paradiso je součástí alpského pohoří nazývaného Grajské Alpy. Jeho nejvyšší vrchol – zvaný také Gran Paradiso – se tyčí do výšky 4 061 metrů nad mořem.

Pollino

Pollino je největším italským Národním parkem. Jeho rozloha činí více jak 190 000 hektarů. Rozkládá se na území dvou regionů (Calabria a Basilicata) a tří provincií (Cesenza, Matera, Potenza). Žije zde přibližně 172 000 obyvatel. Národní par Pollino dále ukrývá 4 přírodní rezervace a jeho územím protéká více než 10 vodních toků. Nejvyšší hora se jmenuje Serra Dolcedorme a tyčí se do výšky 2 267 metrů nad mořem. Národní park Pollino hostí obrovské množství chráněných rostlin a živočichů, např. Tesřík alpský, Okáč jihoitalský, pavouk snovačka, mločík brýlový, žábronožka, želva bahenní, vydra říční a další. Obdivovat můžete také typický jihoitalský styl života místních lidí. Návštěva parku se doporučuje zejména v jarním a podzimním období.

Cilento

Na jihu Itálie leží Národní park Cilento, místo kde se snoubí evropská a africká kultura. Vstupní branou do parku je antické město Agropoli. Historické centrum města stojí na vrcholu skály, a tak je už z dáli dominantou města. Díky špatné přístupným cestám a malému turistickému ruchu si Národní park Cilento uchoval nerušený ráz krajiny. Kromě vzácných živočichů a rostlin můžete v parku obdivovat skalnatá pobřeží, písečné pláže, skály, olivové sady, mysy a dech beroucí zátoky. O jedinečnosti Národního parku Cilento svědčí i fakt, že byl v roce 1998 zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Stelvio

Národní park Stelvio leží na severu Lombardie. Jeho rozloha činí 134 000 hektarů. Byl založen v roce 1935 a dodnes plní funkci vstupní brány do oblasti Dolomit. Nejvyšší horou je Ortler tyčící se do výšky 3 905 metrů nad mořem. Najdete zde také největší evropský ledovec Ghicciaio dei Forni nebo více jak padesát ledovcových jezer. Z chráněných živočichů zde žijí např. jeleni, srnci, kamzíci, kozorožci nebo orli skalní. Národní park Stelvio je turisticky velmi oblíbený a neustále plný lidí.

Val Grande

Údolí Val Grande se stalo po upuštění od těžby dřeva domovem bujné vegetace a mnoha chráněných druhů živočichů. V roce 1992 bylo vyhlášeno Národním parkem Itálie. Jeho rozloha činí 145 km2. Nachází se, stejně jako Národní park Gran Paradiso a Národní park Stelvio, na území Alp. Oblast je proslavená také díky pozůstatkům z 1. světové války a především díky „Muzeu starověkých horských civilizací pod širým nebem“.

(2010 - 2024)