Dnešní akce zájezdů

Vyberte si zájezd s výraznou slevou:

od 6 420 Kč

TURECKO - Last Minute

od 16 120 Kč

KAPVERDY - Last Minute

od 9 900 Kč

KYPR - Last Minute

od 29 230 Kč

MALEDIVY - Last Minute

Maledivy letecky

Maledivy hotel

Země:

Maledivy

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 31 070 Kč

Turecko letecky

Turecko Hotel

Země:

Turecko

Délka:

od 5 dní

Cena:

od 8 520 Kč

Kypr letecky

Kypr Hotel

Země:

Kypr

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 12 490 Kč

Kapverdy letecky

Kapverdské ostrovy

Země:

Kapverdské o.

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 18 690 Kč

Sopky v Itálii - Vesuv, Etna, Stromboli, Vulcano, Salina, Solfatara

Sopky jsou geologické útvary a místa, kde často dochází k erupčním činnostem a zemětřesením. Nejčastěji se s vulkanickou činností setkáváme v severní a jižní Americe, ve východní Asii, východní Africe, v jižní Evropě a Itálii. Ve všech těchto oblastech jsou sopečná území neustále pod kontrolou, a to především z důvodu velkého rizika, které je s nimi spojeno. To tkví především v neuvěřitelné rychlosti, téměř žádné předvídatelnosti a ve značném dosahu výbuchu. V ohrožených oblastech je tak jedinou možností pro záchranu urychlená evakuace obyvatel. V Itálii se sopky nachází v oblasti Apeninského pohoří.

Vesuv

Vesuv je jednou z nejznámějších sopek na celém světě. Její výška dosahuje 1 281 metrů nad mořem. Nachází se na Apeninském poloostrově, 20 kilometrů severně od města Neapol. Vesuv je jedinou činnou sopkou nacházející se na evropské pevnině. Základem sopky je Monte Somma, starší ze dvou vulkánů sopky (1 132 m.n.m.). Druhý se nazývá Vesuv (1 281 m.n.m.). Sopka vznikla přibližně před 12 000 lety a v průběhu své činnosti střídala bouřlivá období s obdobími menších erupcí až po období naprosté nečinnosti. V současné době se magmatické ložisko sopky nachází v hloubce 4 až 6 kilometrů pod povrchem země. Nejtragičtější výbuch sopky Vesuv se datuje roku 79, při němž došlo ke zkáze měst Pompeje, Herkulaneum a Stabie a který měl za následek tisíce lidských životů. Výbuch byl natolik silný, že jej popsalo několik literárních autorů, např. synovec Plinia. Právě podle něho se tento výbuch někdy nazývá „pliniovský“. Další významné výbuchy nastaly v letech 1631, 1794 a 1944. V současné době o sobě Vesuv dává vědět pouze úniky sopečných plynů na vnitřní straně kráteru.

Etna

Etna leží na jihovýchodě Sicílie, poblíž měst Messina a Catania. Je nejvyšší evropskou činnou sopkou. Její výška dosahuje 3 329 metrů nad mořem. Etna je po dlouhá léta dominantou ostrova Sicílie. Kromě hlavního kráteru se pyšní ještě zhruba 200 dalšími. Ty vznikly nánosem sopečného popelu v místech, kde došlo k proražení z magnetického ložiska na povrch sopky. Sopka o sobě dává vědět různými typy sopečných výbuchů, od strombolského až po pliniovský. Vrchol Etny je tvořen čtyřmi sopečnými krátery – Bocca Nuova, Voragine, Severovýchodní a Jihovýchodní. Na jejím vrcholu se také celoročně nachází sněhová pokrývka. Nejsilnější výbuchy jsou zaznamenány v letech 1669, 1787, 1971, 1993, 1997-1998. V klidové období sopky lze podniknout výstup až na její vrchol. V současné době je však přístup povolen pouze na vlastní nebezpečí, a to z důvodu předpovídané brzké erupce.

Stromboli

Tato nejčinnější sopka Evropy se nachází na Liparských ostrovech. Ty jsou složeny ze sedmi ostrovů: Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi a Filicudi. Výška sopky Stromboli dosahuje 924 metrů nad mořem. Jak už bylo řečeno, sopka vykonává neustálou erupční činnost, i když poměrně mírnou, která neohrožuje nikoho v jejím okolí. Nejsilnější výbuchy jsou zaznamenány v letech 1919, 1930, 1954.

Vulcano

Sopka Vulcano se taktéž nachází na Liparských ostrovech. Její uhasínající sopečný kráter je vysoký 391 metrů. Poslední erupce byla zaznamenána v roce 1890. Sopku lze obejít, navíc je z jejího vrcholu pěkný výhled na ostatní ostrovy Liparského souostroví a také na sopku Etnu. Turisty láká také bahenní jezírko se sirným bahnem s léčebnými účinky.

Salina, Solfatara

Sopka Salina, taktéž jedna ze souostroví Liparských ostrovů, má šest – v současné době již vyhaslých - kráterů. Dosahuje výšky 962 metrů nad mořem. Solfatara je nečinná sopka v Neapoli. Z jejího 770 metrů širokého kráteru už dnes pouze bublá bahno a uniká sopečný plyn.

(2010 - 2024)