Dnešní akce zájezdů

Vyberte si zájezd s výraznou slevou:

od 6 420 Kč

TURECKO - Last Minute

od 16 120 Kč

KAPVERDY - Last Minute

od 9 900 Kč

KYPR - Last Minute

od 29 230 Kč

MALEDIVY - Last Minute

Maledivy letecky

Maledivy hotel

Země:

Maledivy

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 31 070 Kč

Turecko letecky

Turecko Hotel

Země:

Turecko

Délka:

od 5 dní

Cena:

od 8 520 Kč

Kypr letecky

Kypr Hotel

Země:

Kypr

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 12 490 Kč

Kapverdy letecky

Kapverdské ostrovy

Země:

Kapverdské o.

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 18 690 Kč

Terst, Itálie - Nejlevnější zájezdy a dovolená - Srovnejte online

Vydejte se do Terst, Itálie za nejlevnější cenu na internetu. Porovnejte si nabídky zájezdů a dovolených přímo zde. Srovnání zdarma a ušetříte. Vydejte se na nejlevnější možnou dovolenou do Terst.

Italské město Terst je hlavním městem oblasti Friuli-Venezia a provincie Trieste. Leží na pobřeží Jaderského moře, na hranici se Slovinskem. Dříve byl Terst nejvýznamnějším přístavem Rakouska-Uherska a jedním z největších měst monarchie. Největšího rozkvětu se dočkal v letech 1867 až 1918, kdy byl jednak nejdůležitějším přístavem habsburské monarchie, ale také centrem evropské literatury a hudby. Po skončení 1. světové války však význam Terstu upadl. Dnes je Terst především významným přístavem pro nákladní dopravu. Jeho rozloha činí 84,49 km2. Žije zde přibližně 205 000 stálých obyvatel, o mnoho méně než před sto lety. Terst byl odpradávna sídlem mnoha kultur, jazyků a náboženství – kromě Italské populace zde žili také Němci, Slovinci, Srbové nebo Židé. Slovinská menšina zde žije prakticky dodnes.

Jednou z nejvýznamnějších památek Terstu je hrad Miramare, který dal v letech 1856-1860 postavit Maxmilián I. Mexický. Hrad stojí na pobřeží severního okraje města. Jeho součástí je také rozlehlý park, navržený přímo Maxmiliánem I. Mexickým. V něm najdete rozsáhlou sbírku vzácných druhů rostlin z celého světa. Prohlédnout si můžete také hradní muzeum, komnaty a další prostory hradu. Uprostřed města stojí druhý místní hrad – San Giusto, z jehož hradeb je nádherný výhled na město, moře i okolní krajinu.

Mezi další památky patří např. zbytky římského divadla a baziliky z 2. století, katedrála San Giusto z 14. století stojící poblíž hradu, která vznikla spojením dvou původních starších bazilik, srbský pravoslavný chrám, luteránský kostel a synagoga, neoklasicistní budova divadla Teatro Verdi z roku 1798, park s památníkem císařovny Sissi, starý přístav Porto Vecchio, benátský sloup z 16. století, pevnost Castello, barokní kostel Santa Maria Maggiore a románský kostel San Silvestro. Procházka městem vám navodí neopakovatelnou atmosféru středověkých a římských dob. Využít můžete např. nábřeží plné paláců z 19. století v neoklasicistním, secesním i eklektickém stylu nebo některé z místních náměstí – náměstí Piazza Liberta, náměstí Piazza Vittorio Veneto s fontánou Dei Tritoni, náměstí Piazza Unita d´Italia (náměstí Jednoty Itálie) s množstvím paláců z 19. století. Náměstí se spojují s romantickými křivolatými uličkami s množstvím schodišť a podloubí.

V Terstu se nachází také spousta galerií a muzeí, např. Historické a umělecké muzeum (k nahlédnutí jsou zde exponenty z období starého Egypta, římského i řeckého), Muzeum Revoltella s galerií moderního umění (sídlí v paláci barona Revoltelly z 19. století), Italská galerie moderního umění (sbírka umění z období neoklasicistního až po současnost), Přírodovědné muzeum (geologické a botanické sbírky) nebo Muzeum moře a místní Akvárium.

Centrum Terstu je plné restaurací a kaváren. Nejznámější z nich je asi kavárna Tommaseo s výhledem na moře, která je domovem všech umělců a politiků. V Terstu sídlí také významné vědecké instituce, např. Mezinárodní centrum teoretické fyziky na Miramare, Vědecká akademie rozvojových zemí, Mezinárodní centrum genetického inženýrství a biotechnologie.

V okolí Terstu se nachází spousta jeskyní. Město totiž leží uprostřed Terstského krasu. K vidění je zde spousta bílých vápencových skal, z nichž právě z některých vznikly jeskyně a krasové dutiny. Největší z nich – Obří jeskyně – je známá od roku 1908. Měří 130 metrů na délku, 65 metrů na šířku a 107 metrů na výšku, čímž si zasloužila zápis v Guinessově knize rekordů. Za návštěvu stojí zcela určitě také údolí Val Rosandra, ve kterém se vám naskytne úchvatný pohled na hluboký kaňon řeky Rosandra a čtyřicet metrů vysoký vodopád.

(2010 - 2024)