Dnešní akce zájezdů

Vyberte si zájezd s výraznou slevou:

od 6 420 Kč

TURECKO - Last Minute

od 16 120 Kč

KAPVERDY - Last Minute

od 9 900 Kč

KYPR - Last Minute

od 29 230 Kč

MALEDIVY - Last Minute

Maledivy letecky

Maledivy hotel

Země:

Maledivy

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 31 070 Kč

Turecko letecky

Turecko Hotel

Země:

Turecko

Délka:

od 5 dní

Cena:

od 8 520 Kč

Kypr letecky

Kypr Hotel

Země:

Kypr

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 12 490 Kč

Kapverdy letecky

Kapverdské ostrovy

Země:

Kapverdské o.

Délka:

od 8 dní

Cena:

od 18 690 Kč

Mauricius (Mauritius) - Potápění, surfování, turistika - Co zde dělat

Mauricius - Mauritius Ostrov - ráj na zemi

Mauricius připomíná ráj zachovaný z dob prvního hříchu... je to ostrov vulkanického původu o rozloze 1865 km2 s pobřežím dlouhým 330 km, které je téměř kompletně obklopeno místy přerušovaným korálovým útesem. Pláže s jemným pískem, bílým i zlatým, na klidném pobřeží lagun. Palmy a filaos, jejichž tenké kmeny se ohýbají ve věčném pasátu. Neuvěřitelně průzračná voda, zbarvená do všech odstínů modré a tyrkysové, jak to známe z prospektů. Bujná zeleň pralesů, krátery a vodopády, exotické druhy ptactva, opice, prostě všechna kouzla exotiky spolu s příjemnými a usměvavými obyvateli vytvářejí obraz tohoto ostrova. Člověk nevychází z údivu. Neméně pozoruhodný je nádherně barevný svět pod vodou - ryby jako z akvária, jen mnohem větší a korály nejpestřejších barev. Na Mauriciu si každý najde to své a jen nerad bude tento ostrov opouštět.

Geografie

Mauricius je ostrov vulkanického původu o rozloze 1865km2 s pobřežím dlouhým 330km, které je téměř kompletně obklopeno místy přerušovaným korálovým útesem. Nachází se zhruba 800km západně od Madagaskaru a jeho rozměry jsou 58km (sever – jih) a 47km (východ – západ). Na Mauriciu najdete hory dosahující až 800m, krátery, husté pralesy, potůčky, řeky, vodopády, vesničky ztrácející se v bujné vegetaci, města ve starém koloniálním stylu a všudypřítomná pole cukrové třtiny. Součástí republiky Mauritius je ještě ostrov Rodrigues a několik dalších menších ostrůvků.

Podnebí

Na Mauriciu je od prosince do dubna horké a vlhké léto a od května do listopadu chladnější a sušší období. Nicméně jednotlivé části ostrova se značně liší. Teploty na pobřeží se v "létě" (v naší zimě) pohybují mezi 25 a 33 stupni Celsia, v zimě mezi 18-24 stupni Celsia. Východní pobřeží je díky vlivu jihovýchodních větrů o něco chladnější a vlhčí než západní. V srpnu a červenci - kdy je na Mauriciu "zima", jsou větry nejsilnější, bývá na východním pobřeží bouřlivé a větrné počasí, zato v létě je vánek vítanou úlevou. V časovém úseku od září do listopadu spadne nejméně srážek. Období cyklonů trvá do prosince do března.

Dějiny

Arabští kupci znali Mauricius, kterému říkali Dina Arobi (Ostrov bezútěšnosti), snad už od 10. století, ale první Evropané, kteří tyto neobydlené ostrovy navštívili, byli kolem roku 1507 Protugalci. Ostrov ale neosídlili.

V roce 1598 se na jihovýchodním pobřeží ostrova vylodili Holanďané a pojmenovali ostrov podle vévody Mořice Oranžského. Pozůstatky původního osídlení lze vidět ve Vieux Grand Port poblíž Mahébourgu. Kolonie však příliš nevzkvétala a v roce 1710 ji Holanďané opustili. Ještě dříve však vyhubili blbouna nejapného (dodo, dronte)., na ostrov přivezli jávské jeleny, diviká prasata, vysadili na něm tabák a cukrovou třtinu.

O pět let později zabrali ostrov Francouzi. Ostrov byl přejmenován na Ile de France. V roce 1744 došlo k nejznámější místní historické události: na severovýchodním pobřeží ztroskotala loď Saint Géran. Vrak inspiroval tehdy nesmírně populární sentimentální román „Paul a Virginie“ od Bernardina de Saint-Pierre. Když Angličané koncem 18. století ovládli Indický oceán, francouzská Východoindická společnost zkrachovala a Port Luis se stal rájem pirátů.

Kolem roku 1810 přistáli v Cap Malheureux na severním pobřeží Britové a ostrov ovládli. Noví páni ostrov překřtili na Mauricius. Nezávislosti bylo dosaženo v roce 1968.

Kultura

Mauricijská architektura, literatura a krásné umění mají základy ve francouzské tradici. Hudba je však původem africká a velice živá a rytmická.

- Séga - mauricijský národní tanec. Vznikl původně mezi africkým otroky jako forma rozptýlení od nespravedlnosti každodenního života. Po těžkém dni na třtinových plantážích se séga tančila za doprovodu bubnů u ohnišť na plážích.

- Slavnosti - vzhledem k tomu, že ostrované pochází ze 3 různých kontinentů, pořádaných slavností je na Mauriciu mnoho. Nejzajímavějšími jsou „Maha Shivaratree“, což je oslava boha Shivy, která je ve znamení poutě do Grand Bassin, kde je třeba nabrat vodu z posvátného jezera. Celá slavnost velmi připomíná rituály na březích řeky Gangy. Číňané na přelomu ledna a února oslavují svůj nový rok, který je ve znamení velkého jarního úklidu, množství jídla majícího za úkol zajistit hojnost po celý rok a červené barvy, která je symbolem štěstí a spokojenosti. Pro zahnání zlých duchů se odpaluje ohňostroj.

Velkým zážitkem je „Divali“, což je nejžoviálnějším ze všech hinduistických svátků. Oslavuje vítězství nad démonem Narakasuranem, které je symbolizováno stovkami olejových lamp umisťovaných před domy. Celý ostrov se tak ponoří do nenapodobitelné, pohádkové atmosféry. Čas zábavy a veselí je festival „Holi“, kdy si muži a ženy projevují vzájemnou úctu tím, že na sebe stříkají obarvenou vodu a házejí po sobě obarvený prášek.

Významné národní parky na Mauriciu

- Národní park Black River Gorges – tvoří jej lesnaté hory a při pěší turistice můžete pozorovat různé druhy ptactva, např. mauricijskou poštolku, makaky, černého ebena. Nevhodnější doba k návštěvě je září až leden (období květu).

- Mořský park Blue Bay – zde máte možnost při potápění, šnorchlování či jízdě lodí se skleněným dnem pozorovat koráli a pestré rybky. Návštěva je vhodná po celý rok.

- Přírodní rezervace Ile aux Aigrettes – krásný korálový ostrov, jehož pobřeží je porostlé lesy. Na ostrově žijí vzácní růžoví holubi a obří želva aldabra. Návštěva je též vhodná po celý rok.

Některá zajímavá místa

- Plavba k severním ostrovům – např. na ostrově Coin de Mire se rozprostírá přírodní rezervace se vzácnými druhy živočichů (např. Faeton červenoocasý, Bojerův scink).

- Údolí barev – Vallée des Couleurs, kde si můžete spočítat množství barev půdy, údajně jich zde můžete spatřit 23.

- Na jižním pobřeží se nachází sídlo Souillac s působivě rozeklaným pobřežím.

- Ostrov Ile aux Aigrettes – zřejmě jediné místo na světě, kde uvidíte růžového holuba ve volné přírodě (dnes asi jen 90 kusů)

- Potápěčská lokalita Rempart Serpent se vzácnými mořskými živočichy (např. podivné ropušnice a murény).

- Muzeum Blue Penny s nejvzácnějšími známkami světa (červený a modrý Mauritius z roku 1847).

- V L´Aventure du Sucre se seznámíte s dobrodružstvím cukru.

Několik tipů na výlet

Ostrov Mauricius je poměrně malý, a tak můžete mít základnu na jednom místě a vyrážet na výlety autobusem, taxíkem nebo pronajatým vozem. Objevte tržiště a muzea v Port Louis (obchodní a administrativní středisko celého Mauricia), pak se vydejte na sever do Trou aux Biches (jedno z nejoblíbenějších plážových cílů ostrova) nebo Pereybere (rozrůstající se přímořské město jen několik kilometrů od Grand Baie).

Cílem výletů mohou být i Pamplemousses (s botanickou zahradou sira Seewosagura), Grand Baie (malebná zátoka, která připomíná menší Saint Tropez), kde se můžete projít pod mořskou hladinou a severní ostrovy (Coin de Mire, Ile Plate, Ilot Gabriel).

Kochejte se výhledy z mysu Cap Malheureux (nejsevernější bod ostrova, říká se mu „Nešťastný mys" kvůli počtu lodí, které zde ztroskotaly), potom si zalenošte na plážích Belle Mare (pláž dlouhá 10 km), odkud se táhnou dlouhé písčité oblouky na jih k Trou D´Eau Douce (rybářská vesnice na východním pobřeží). Navštivte ostrov Ile aux Cerf, městečko Mahébourg nebo jiskřivou blankytnou lagunu Blue Bay, dále ostrov Ile aux Aigrettes. Projeďte jižní pobřeží přes Souillac a Baie du Cap, přestávku si udělejte v městečku Flic en Flac, kde si můžete seskočit z pobřeží. Dále si vyjděte na túru soutěskami Černé řeky čili Black River Gorges nebo si prohlédněte obchůdky se šatstvem v Curepipe a Quatre Bornes.

Potápění

Provozovatelé potápěčských kurzů na Mauriciu jsou většinou členy aspoň jedné z mezinárodně uznávaných organizací, jako je např. PADI, NAUI, CMAS a mají vysoký standard bezpečnosti. Než budete smět sestoupit pod hladinu, možná vás požádají o zdravotní osvědčení (nesmí být starší než rok).Někdy budou chtít vidět i váš potápěčský průkaz.

Vhodná doba k potápění

Nepříznivější období je od října do prosince a potom od počátku března do konce dubna. Během července a srpna, kdy nabírají na síle jihovýchodní pasáty, je moře na jihovýchodním pobřeží příliš divoké a kalné.

Rempart Serpent

Je to špičková lokalita v západní oblasti, vzdálená čtvrt hodiny plavby od Flic en Flac a pojmenovaná podle klikaté skály, která leží asi 25 m pod hladinou a snad v největší koncentraci na světě přitahuje podivné a nádherné ropušnice a murény. Pouze pro zkušené potápěče.

La Passe St Francois

Tímto kilometrovým průlivem u východního pobřeží ostrova Rodrigues se řítí tuňáci, barakud, ploskozubci, vířící hejna okatých makrel královských a dokonce i želvy a sem tam nějaký menší žralok.

Colorado

Tento 400m dlouhý kaňon u modré zátoky je podmořskou verzí slavného amerického kaňonu. Scenérie vám tu vezme dech. Jedná se o hluboký a težší ponor.

Šnorchlování

Šnorchlování je skvělý způsob, jak na Mauriciu poznávat podmořský svět s minimálním vybavením a bez výdajů spojených s potápěním. I ty nejmělčí útesy jsou domovem mnoha barvitých živočichů. Vybavení je možné si běžně zapůjčit v potápěčských centrech nebo si můžete vlastní soupravu celkem levně zakoupit ve velkých supermarketech.

Rady pro šnorchlování

- masku si vyčistěte – namočet, nasliňte, rozetřete a vypláchněte. Pak se vám nezamlží.

- potápějte se tričku a používejte vodovzdorný opalovací krém, abyste se nespálili.

- chraňte si nohy ploutvemi nebo plastikovými botami do vody.

- nešnorchlujte sami.

K nejlepším místům pro šnorchlování patří podmořský park v Blue Bay a podél západního pobřeží u Flic en Flac a Trou aux Biches a také laguna kolem ostrova Rodrigues. Firmy, které provozují výletní plavby na lodích se skleněným dnem, často nabízejí i šnorchlování.

Cyklistika

Kolo je ideální na průzkum pobřeží a k dopravě na některé vzdálenější pláže. Specializované půjčovny najdete ve větších turistických centrech (např. Grand Baie, Flic en Flac, Mahébourg.).

Rybolov na širém moři

Rybářské oblasti v okolí Mauricia živí velké predátory jako např. mečouny, pelamidy, tuňáky a žraloky a vábí sportovní rybáře z celého světa. Vrcholná sezóna pro lov mečounů je od listopadu do dubna, kdy je voda nejteplejší. Ostatní – tuňáky, pelamidy a žraloky – ulovíte po celý rok. V Grande Riviere Noire se v listopadu a v únoru konají výroční rybářské soutěže.

Pěší turistika

Pro ty, kdo se zajímají také o něco jiného než o pláže a obvyklé radovánky na nich, nabízí Mauricius pár atraktivních túr, většinou na centrální plošině v okolí Národního parku Black River Gorges. Oblíbený je výstup na Lion Mountain. Obecně platí, že při pěší turistice musíte dávat pozor na cedule „Entrée interdite“ (Vstup zakázán) – mohou totiž znamenat, že vstupujete do lovecké oblasti. Značka "Chemin Privé" (soukromá cesta) je zase převážně určena motoristům. Většině majitelů nevadí, když jejich pozemky pouze projdete. V případě nejistoty se prostě zeptejte.

Po dešti mohou být stezky kluzké, proto dbejte na vhodnou obuv. Tip pro pěší turistiku - na výlet po Centrální plošině je nejvýhodnější vyrazit brzy ráno, protože v odpoledních hodinách zde bývají časté tropické přeháňky a zvláště v období od prosince do března.

Surfování

V okolí Tamarinu na západním pobřeží Mauricia najdete malou partu surfařů. Není problém se zapojit, prkno vám zapůjčí v penzionu Chez Jacques v Tamarinu. Surfování v Tamarinu je celkem nenáročné, lepší vlny najdete např. u Le Morne nebo i poblíž Baie du Cap či u Ilot Sancho.

Procházky pod hladinou

Tato nová atrakce se na Mauriciu dobře uchytila., protože umožňuje pozorovat život pod hladinou i nepotápěčům. Účastníci si nasadí zatěžkávací opasek a potápěčskou přilbu a procházejí se po dně a krmí ryby. Je to jako z knih od Julese Verna. Kyslík vám zabezpečí čerpadlo na solární energii a poblíž jsou pro všechny případy potápěči. Tyto procházky se pořádají především v Grand Baie a Belle Mare.

Plavby na jachtě

Hlavním střediskem výletních plaveb je Grand Baie, z níž pravidelně vyplouvají katamarány na celodenní výlety k Severním ostrovům, na plavby při západu slunce a podobně.Snad nejzajímavější plavba je na Isla Mauritia, což je starý škuner, který provozuje Yacht Charters v Grand Baie.

Golf

Ostrov Mauricius je také rájem pro milovníky golfu a nabízí celkem 10 hřišť, z nichž jsou dvě určena pro opravdové profesionály.Většina golfových hřišť je ve vlastnictví přilehlých golfových hotelů a slouží přednostně hostům těchto zařízení. Jen některá golfová hřiště jsou z tohoto důvodu přístupná externím zájemcům.

Pro klienty naší CK je na ostrově připravené taxi, ceny za jízdu jsou výrazně nižší než je na ostrově běžné. Po Mauriciu vás bude vozit vstřícný, anglicky mluvící řidič, který vám bude rád průvodcem i při celodenní projížďce po ostrově. Fotografii taxíku naleznete v naší fotogalerii.

Veškeré služby pro zpříjemnění pobytu a průvodcovství jsou na ostrově zajištěny. Profesionální českou delegátkou, která na ostrově dlouhodobě žije, a která pro vás připraví jakýkoliv výlet i dopravu dle vašeho přání a poskytne vám i odborný výklad.

(2010 - 2024)